F.Andikaa 2011.06.20. 17:52

Túrógombóc

 

Hozzávalók: 50 dkg túró, 7,5 dkg  /5 pupos kanál / búzadara, 2 tojás, csepp só, 1 dl olaj, 25 dkg zsemlemorzsa, 2,5 dl tejföl.

A túrót szitán áttörjük,gyengén megsózzuk a búzadarát és a tojások sárgáját hozzáadjuk, eldolgozzuk. Végül a tojásfehérjék kemény habját is óvatosan belekeverjük. Fél órát pihentetjük. Vízes kézzel közepes nagyságú gombócokat formálunk, amiket enyhén sós ,forrásban levő vízben kb 10-15 perc alatt kifőzünk. Amig a gombóc fő, a morzsát az olajban állandó kevergetéssel aranybarnára pirítjuk. A szűrőkanállal kiszedett megfőtt gombócokat meleg tálra tesszük, a pirított morzsával megszórjuk, langyos tejföllel meglocsoljuk.

Fortély:Ha nincs szitánk, a túrót krumplinyomón nyomjuk ki. Egy gombócot próbaképpen főzzünk ki, ha túl lágy masszát készítettünka gombóc a vízben szét esik. Ezért egy kis búzadarát tegyünk hozzá. Ha túl kemény a massza, egykis áttört túrót adjunk hozzá.  A vízbe tett gombócokat először erős tűzön felforraljuk, azután kislángon, fedő alatt főzzük készre. Ha a gombócok a víz felszínén úsznak , megfőttek.  Ha kész a pirítitt morzsa, adunk hozzá egy kis darab vajat, nem lessz száraz.

Tipp:A gombócokat édesen, porcukorral megszórva is tálalhatjuk: van aki baracklekváral gazdagítva szereti.-így hízlalóbb.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://recept-mania.blog.hu/api/trackback/id/tr783000853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása