2011.06.20. 17:52
Túrógombóc
Hozzávalók: 50 dkg túró, 7,5 dkg /5 pupos kanál / búzadara, 2 tojás, csepp só, 1 dl olaj, 25 dkg zsemlemorzsa, 2,5 dl tejföl.
A túrót szitán áttörjük,gyengén megsózzuk a búzadarát és a tojások sárgáját hozzáadjuk, eldolgozzuk. Végül a tojásfehérjék kemény habját is óvatosan belekeverjük. Fél órát pihentetjük. Vízes kézzel közepes nagyságú gombócokat formálunk, amiket enyhén sós ,forrásban levő vízben kb 10-15 perc alatt kifőzünk. Amig a gombóc fő, a morzsát az olajban állandó kevergetéssel aranybarnára pirítjuk. A szűrőkanállal kiszedett megfőtt gombócokat meleg tálra tesszük, a pirított morzsával megszórjuk, langyos tejföllel meglocsoljuk.
Fortély:Ha nincs szitánk, a túrót krumplinyomón nyomjuk ki. Egy gombócot próbaképpen főzzünk ki, ha túl lágy masszát készítettünka gombóc a vízben szét esik. Ezért egy kis búzadarát tegyünk hozzá. Ha túl kemény a massza, egykis áttört túrót adjunk hozzá. A vízbe tett gombócokat először erős tűzön felforraljuk, azután kislángon, fedő alatt főzzük készre. Ha a gombócok a víz felszínén úsznak , megfőttek. Ha kész a pirítitt morzsa, adunk hozzá egy kis darab vajat, nem lessz száraz.
Tipp:A gombócokat édesen, porcukorral megszórva is tálalhatjuk: van aki baracklekváral gazdagítva szereti.-így hízlalóbb.
Szólj hozzá!
Címkék: édessüti
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.